In sommige straten in de Haagse wijken Bouwlust en Vrederust is de armoede zo erg dat 85 procent van de huishoudens flinke betalingsachterstanden hebben. Dat blijkt uit cijfers van incassobureaus.
Het lijkt om behoorlijke schulden te gaan. De bewoners hebben ze bij minstens drie bedrijven en de achterstand is al zeker drie maanden opgelopen. Dat betekent dat ze, volgens de gemeente, ‘zeer waarschijnlijk een echt schuldenprobleem hebben’.
Lees het complete artikel in het AD via de onderstaande link:
https://www.ad.nl/den-haag/armoede-in-haagse-wijk-zeer-hoog
....Er is nog veel méér te lezen...!
Kabinet wil eenvoudigere en betere inkomensondersteuning voor mensen
Het kabinet start een hervormingsagenda om de sociale zekerheid, toeslagen en inkomstenbelasting te hervormen. Deze ‘hervormingsagenda inkomensondersteuning’ kent 3 doelen: inkomensondersteuning moet mensen zekerheid bieden, makkelijker te begrijpen zijn en (meer) werken moet lonen.
Afbetaling omgekeerd: Eerst schuld, dan pas incassokosten
Staande praktijk is dat bij het afbetalen van schulden in eerste instantie de incassokosten en de rente worden betaald. De toerekenvolgorde bij het afbetalen van schulden wordt in de toekomst omgedraaid. Een motie van Don Ceder (ChristenUnie) en Merlien Welzijn (NSC) om dat te bewerkstelligen werd unaniem door de Tweede Kamer aangenomen.
Bundel krachten bij aanpak & preventie jongeren met schulden
Start in een zo vroeg mogelijk stadium.
Het aantal jongeren met schulden in ons land neemt toe. Er komt steeds meer aandacht voor wat armoede met mensen doet. Zo kan het leiden tot onderwijsachterstanden, verslechterd toekomstperspectief, gezondheidsproblemen, sociale uitsluiting en een verhoogd risico op problematisch gedrag.
Een nieuwe definitie van armoede, daar hebben mensen die in armoede leven niks aan – integendeel
Door een nieuwe berekening van de armoedegrens is het aantal mensen dat in armoede leeft plots gehalveerd. Feest, zou je denken, maar de grote groep mensen die nu nét boven de armoedegrens leeft (en nog steeds niet kan rondkomen), is onzichtbaar geworden – en heeft straks misschien geen toegang meer tot hulp.
Kabinet over bijstandsschulden: ‘Het is aan gemeenten’
Gemeenten moeten ‘zacht zijn waar het kan, en streng zijn waar nodig’. Het kabinet wil van alles doen om het ontstaan van bijstandsschulden te voorkomen, maar uiteindelijk is het aan gemeenten om in de uitvoering de menselijke maat en coulance te bieden.
Nieuwe armoedemeting: 540 duizend mensen arm in 2023
In 2023 waren 540 duizend mensen in Nederland arm. Dat komt neer op 3,1 procent van de bevolking. In 2018 was dat nog meer dan het dubbele. Ruim 115 duizend minderjarige kinderen groeiden in 2023 op in armoede, 3,6 procent van alle minderjarige kinderen.
Kabinet wil mensen met problematische schulden eerder in beeld krijgen
Het kabinet vindt dat mensen die schulden dreigen te krijgen eerder in beeld moeten komen. Met deze en andere maatregelen willen de staatssecretarissen Nobel van Participatie en Integratie en Struycken van Rechtsbescherming het aantal huishoudens met problematische schulden terugdringen. Nu zijn dat er zo’n 700.000.
Ik kreeg talloze reacties op mijn boek over armoede. Dit is wat ik ervan leerde
Het wordt hoog tijd dat de maatschappij anders leert kijken naar mensen in armoede. Dat was mijn doel met mijn boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld. En de vele reacties van lezers leerden mij weer meer over het onderwerp.
De huurtoeslag in 2025 én extra tegemoetkoming van €172
De huurtoeslag van 2025 is nog niet bekend, maar er gaat minder geld naartoe dan aanvankelijk werd beloofd. Wel komt er een tegemoetkoming voor kwetsbare huurders die te veel huur betalen. Die komt er dankzij de onlangs ingevoerde Wet Betaalbare Huur.
Maatregelen voor bestaanszekerheid in een samenleving waar iedereen kan meedoen
Nederlanders meer zekerheid bieden over werk en inkomen. Dat is het doel van de maatregelen op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die het kabinet vandaag presenteert. Hoewel Nederland een welvarend land is, zijn er mensen met zorgen over of ze hun boodschappen wel kunnen betalen, een vast contract kunnen krijgen en volwaardig kunnen meedoen in de maatschappij.