Op verschillende fronten is er een beweging ingezet richting meer menselijke maat in de bijstand. Gemeenten doen steeds meer hun best om de bijstand uit te voeren met oog voor de menselijke maat, ziet jurist André Moerman. Ook in de rechtspraak is een kentering gaande: rechters fluiten vaker gemeenten terug die de wet te hardvochtig interpreteren.

Boodschappen

In december 2020 plaatste Moerman een blog op zijn website schuldinfo.nl over een vrouw in Wijdemeren die ruim 7000 euro aan bijstandsuitkering moest terugbetalen aan de gemeente omdat ze jarenlang regelmatig boodschappen had gekregen van haar moeder. De vrouw tekende bezwaar aan, maar de rechtbank gaf de gemeente gelijk. ‘Staat dit nog wel in verhouding?’, vroeg Moerman zich af.

Beweging

Zijn blog leidde tot grote ophef bij landelijke en lokale politici. Wat heeft die ophef teweeggebracht? Is het stelsel inmiddels verbeterd? ‘Op twee fronten is er beweging’, ziet Moerman. ‘Ten eerste op gemeentelijk niveau. Veel gemeenten hebben bijvoorbeeld besloten om giften tot 1200 euro per jaar vrij te laten, dat is één op één het gevolg van die boodschappenaffaire. Daarnaast wordt er kritisch naar de wetgeving gekeken. Er worden vrij uitgebreid aanpassingen aan de Participatiewet gedaan.’

Lees het complete artikel op de website van binnenlandsbestuur.nl:

'Er zijn meer gemeenten die de helpende hand bieden'