Coalitiepartij Groep de Mos wil een meldpunt armoede. De partij is geschokt dat in sommige straten van de wijken Bouwlust en Vrederust bij 85 procent van de huishoudens incassotrajecten lopen.

Raadslid Janice Roopram vreest dat de cijfers slechts het topje van de ijsberg weergeven. Tegelijkertijd maken op dit moment in deze twee wijken, in Morgenstond en Loosduinen slechts 182 gezinnen gebruik van de Voedselbank.

Lees onderstaand het artikel in het AD:

https://www.ad.nl/den-haag/geschokte-reacties-op-grote-armoede-bouwlust-en-vrederust


....Er is nog veel méér te lezen...!

Bijstand veelvoorkomende bron van schulden

Dit laatste vangnet gaat vaak hand in hand met schulden bij de gemeente. Bijna een op de vijf bijstandsgerechtigden heeft een bijstandsschuld bij de gemeente. De totale waarde van deze openstaande rekening bedraagt 1,4 miljard euro.

Bestaanszekerheid: draai mensen geen rad voor ogen

Bestaansonzekerheid is ook geworteld in pijnlijke ervaringen uit het verleden, vooral als een levensverhaal getekend is door discriminatie en sociale uitsluiting, schrijft Thomas Kampen in zijn eerste column voor Sociale Vraagstukken.

Wat is een buurtkastje?

Een buurtkastje is een kastje met daarin diverse (houdbare) producten, verzorgingsproducten en soms ook kleding, speelgoed of boeken. Een buurtkastje kan ook een koelkast zijn. Buurtkastjes vind je bij mensen in de (voor)tuin, in buurthuizen of dorpshuizen of op andere (openbare) plaatsen. Op onze kaart vind je (bijna) alle buurtkastjes in Nederland!

Opinie: Kabinet-Schoof moet aan de slag met schuldenaanpak, dat verdient zichzelf terug

Onbetaalbare schulden zijn niet alleen een nijpend individueel, maar ook een groot maatschappelijk probleem dat jaarlijks miljarden kost. Daarom moet het Rijk ervoor zorgen dat de schuldenketen beter werkt.

Tim ‘s Jongers: Ik ga de theaters in met ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’. Kom je ook?

Wat moeten mensen met geld weten over armoede? En wat zie en leer je als je door de ogen kijkt van de mensen over wie het gaat? Om mijn ervaringskennis verder te verspreiden, en het gesprek over armoede te blijven stimuleren, begin ik volgend jaar aan een theatertour.

Aankondiging nieuwe methode om armoede te meten door CBS, SCP en Nibud

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) werken gezamenlijk aan een nieuwe methode om armoede in Nederland te meten.

Roep om einde aan ‘incasso-industrie’ te maken: ‘Schuld van 50 euro kan nu oplopen tot 800 euro’

Incassobureaus moeten niet langer miljarden kunnen verdienen aan kwetsbare mensen in betalingsnood. De Consumentenbond wil een einde aan excessieve incassokosten en maant het nieuwe kabinet tot actie. Ook wil de belangenclub proefprocessen voeren om de redelijkheid te checken, zegt directeur Sandra Molenaar.

Rode Kruis deelt steeds meer boodschappenkaarten uit

Het Rode Kruis heeft sinds 2020 een miljoen boodschappenkaarten uitgedeeld aan mensen die hun boodschappen zelf niet meer kunnen betalen. Die hulp werd gestart tijdens de coronapandemie, toen steeds meer mensen inkomsten verloren. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandigen, maar ook taxichauffeurs die niemand meer naar een feestje konden brengen.

Rijksoverheid: Voortgang aanpak geldzorgen, armoede en schulden

Carola Schouten, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, heeft vandaag de voortgangsrapportage ‘Aanpak geldzorgen, armoede en schulden’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij beschrijft daarin de stand van zaken bij het bestrijden van armoede. Volgens de minister zijn er de afgelopen twee jaar mooie resultaten behaald.

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2024

Per 1 juli 2024 worden de uitkeringsbedragen aangepast in de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), Algemene Ouderdomswet (AOW), Algemene Nabestaandenwet (Anw), Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong), Werkloosheidswet (WW), Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Ziektewet (ZW) en Toeslagenwet (TW).