Foto: Stuwstraat in ‘De Laak’ te Den Haag door het Straat Consulaat.

Hoe groot is het sociale vangnet in wijken als Laak in Den Haag? VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul werkten er 100 dagen als opbouwwerker om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’. Sociaal werkers en Movisie experts volgden in de afgelopen maanden de serie en reageerden op LinkedIn en Buurtwijs. Welke aanbevelingen geven zij?

Voorafgaand aan de serie vertelde Nicolaas Veul in een interview met Movisie: ‘Er werd gezegd; er zijn mensen die naar de psycholoog gaan voor hun problemen en mensen die aankloppen bij maatschappelijk werk. Er is een grote kloof in Nederland tussen mensen die armoede kennen en mensen die daar niet mee bekend zijn. Ik behoor tot de tweede groep, dus ik wist dat ik vooral open en nieuwsgierig zou moeten zijn, niet teveel willen invullen of meteen proberen te verklaren. Eerst maar eens goed kijken, vragen en voelen. Dus ik probeerde de verwachtingen soms uit te zetten.’

‘Hippe VPRO-jongens’

Is dat gelukt? De criticus van het AD, Angela de Jong vond het maar niks dat ‘twee hippe VPRO-jongens’ gingen ‘levelen’ met mensen in een achterstandswijk: ‘Dit soort types moet je helemaal niet tussen de échte mensen met échte problemen zetten. Zouden zij ook eens kunnen zien dat er buiten hun eigen bubbel grotere problemen zijn dan “gaan we voor haver- of soja-latte vandaag?”, verwijzend naar een grappig-pijnlijke scène ín consumptiehuis De Aanloop.

Maar de mensen die dagelijks ‘levelen’ met mensen in achterstandswijken bleven naar de serie kijken en waardeerden de aanpak. ‘Wat mooi dat deze presentatoren, met al eerder goedlopende series zoals ‘100 dagen voor de klas’, willen laten zien hoe belangrijk sociaal werk is,’ schrijft Moon Vlaminckx, opbouwwerker in Den Bosch op Buurtwijs: ‘Wanneer zien we nou echt wat een sociaal werker doet? We weten allemaal dat ze ‘iets doen met mensen’, maar de impact die het sociaal werk kan hebben op het leven van een bewoner is veel meer dan dat. Het kan iemand net weer dat steuntje in de rug geven om toch weer door te gaan.’

Lees het volledige artikel op de website van Movisie.nl:

Wat leerden we van ‘100 dagen in de vergeten wijk’?

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !

Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!