Op 5 november bezochten we met onze Achterban en cliëntenraden Maatschappelijke Opvang wethouder Mariëlle Vavier op het stadhuis. Het is Het is al jaren een goed gebruik om regelmatig overleg te hebben met het college van B&W over zaken rond dakloosheid. Tijdens deze overleggen brengen ervaringskenners de realiteit van de straat en opvanglocaties onder de aandacht en delen we wat er nodig is om dakloosheid te beëindigen.

We hadden het overleg goed voorbereid en een aantal onderwerpen gekozen die we wilden bespreken. Omdat dakloosheid een huisvestingsprobleem is willen we dat de wethouder Wonen, Martijn Balster, er ook bij is. Helaas had hij een afspraak met een staatssecretaris.

Belangrijke thema’s op de agenda
Met een groep van ongeveer 20 mensen werden we hartelijk ontvangen door wethouder Vavier, die verantwoordelijk is voor Maatschappelijke Opvang. Ook haar bestuursadviseur en twee ambtenaren op het gebied van maatschappelijke opvang en wonen waren aanwezig. En natuurlijk waren er, zoals altijd, kroketten en drankjes. Tijdens het gesprek hebben we onder andere de volgende onderwerpen besproken:

  • De dienstverlening van de stadsdelen en die van het daklozenloket. Vaak worden mensen heen en weer gestuurd.
  • In de maatschappelijke opvang (MO) verblijven soms mensen met (gedrags)problemen. De doorstroming stagneert.
  • Locatie Zonneveldweg in Wassenaar stagneert. We willen meer aandacht voor de huisvesting van jongeren. Uit de Ethos-telling in andere steden blijkt dat 25% van de dakloze mensen jongeren zijn.
  • De financiële positie van jongeren. Jongeren hebben moeilijk toegang tot schuldhulpverlening en toeslagen. Huren zijn onbetaalbaar.
  • Willem Dreeshuis is een project van de gemeente. Hier wonen mensen die zijn doorgestroomd uit de opvang. Als je een keer je huur niet betaalt krijg je een herinnering en al snel een dreigbrief dat je eind van de maand je huis uit wordt gezet.
  • Vooral in het centrum verblijven erg veel dakloze mensen. Overal waar ze willen slapen worden ze weggestuurd. Er worden tenten in beslag genomen en er wordt beboet. Is het geen idee om een kampeerlocatie aan te stellen vanuit de gemeente?
  • De aanmelding voor de PWO is onduidelijk. Dat geeft heel veel onzekerheid.
  • Lege panden benutten voor huisvesting. Hier kan het college snel iets aan doen. Stop met steggelen wanneer we dit gaan doen. En schiet op met die huizen. Er slapen mensen op straat!

Wat gebeurt er nu?
We hebben over al deze punten een goed gesprek gevoerd met de wethouder en ambtenaren. Ze gaan de zaken die we besproken hebben uitzoeken en aanpakken. Wordt vervolgd!

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !

Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!