“Het is een tikkende tijdbom”, zegt de Rotterdamse wethouder Ronald Buijt van Zorg. “Die duizenden mensen die noodgedwongen bij vrienden en bekenden van bank naar bank logeren, lopen het risico uiteindelijk dakloos te raken.” En dat moment wil hij voor zijn. Want is iemand eenmaal dakloos, dan begint de ellende pas echt. Vandaar zijn ‘Actieplan Bankslapers’.

Buijt (Leefbaar Rotterdam) noemt iemand een bankslaper als hij of zij voor langere tijd in het huis van familie, vrienden of bekenden verblijft, soms met partner, soms zelfs met een heel gezin. Je kunt ze ook tegenkomen als illegale bewoner van een huisje op een volkstuincomplex. Of ze wonen in hun eigen auto. Bijna altijd staan bankslapers niet meer ingeschreven bij de gemeente.

Iemand gaat scheiden. Iemand heeft zijn gevangenisstraf uitgezeten. Iemand verliest zijn baan. De ouders van een meerderjarig kind dat nog thuis woont, overlijden. Een jongere krijgt ruzie met zijn ouders. De bankslapers vormen een gemêleerde groep, met één overeenkomst: ze zijn van de een op de andere dag het dak boven hun hoofd kwijt.

Lees het volledige artikel op de website van de NOS:

Het onoplosbare probleem van de bankslapers in Rotterdam, de wethouder legt zich er niet bij neer

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !

Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!

Foto ter illustratie gemaakt door Kim van de Wetering.