Het rapport Verschillen in gemeentelijk minimabeleid van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) toont aan dat het uitmaakt als minima in de ene of andere gemeente wonen. Dat gaat dwars in tegen het recht van iedere Nederlander op dezelfde basisvoorzieningen. Eerder dit jaar constateerde vakbond FNV dit ook al in een onderzoek.
Niet genoeg om rond te komen
In Nederland leven 540.000 mensen onder de armoedegrens en nog eens 1,2 miljoen daar net boven. Zij zijn vaak voor een groot deel van hun inkomen afhankelijk van toeslagen en andere vormen van inkomensondersteuning. Dat brengt een grote mate van onzekerheid met zich mee, concludeerde vorig jaar de Commissie sociaal minimum.
De Commissie stelde vast dat huishoudens met een laag inkomen tussen de 200 en 500 euro per maand tekortkomen. Ook merkt de commissie op dat de verschillen tussen gemeenten aanzienlijk zijn, zowel wat betreft de gehanteerde inkomensgrenzen als de hoogte van de ondersteuning. Dit terwijl deze huishoudens van Delfzijl tot Terneuzen eenzelfde bedrag zouden moeten krijgen wat nodig is om te kunnen rondkomen.
‘Het kan niet zo zijn dat de gemeentegrens bepaalt of je ergens recht op hebt,’ zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
Lees het volledige artikel op de website van gemeente.nu:
Leven op sociaal minimum is niet overal hetzelfde
Lees ook:
Achterban Jongeren lanceren landelijke campagne tegen absurditeit dakloosheid
"Zoek een rijke partner voor een woning":Jongeren lanceren landelijke campagne tegen absurditeit dakloosheid "Dit is toch niet normaal?!" Vandaag, op internationale mensenrechtendag, confronteren jongeren Nederland met een beschamende realiteit: 40% van alle dakloze...
Stigmatisering en criminalisering van dakloosheid in wet- en regelgeving
Stigmatisering en criminalisering van dakloosheid in wet- en regelgeving Stereotype beelden over dakloze mensen leiden tot hardnekkige vooroordelen en stigmatisering. Dit wordt niet alleen versterkt en bestendigd door media, maar ook door wet- en regelgeving die...
Upstream Project: Preventieve aanpak doorbreekt cyclus van jongerendakloosheid
Beeld: Pleun Usman, Belangenbehartiger Straat Consulaat. Hoe voorkomen we dakloosheid onder jongeren? Het aantal dakloze jongeren in Nederland is alarmerend hoog. Uit de meest recente Ethos-Light tellingen blijkt dat 1 op de 5 dakloze mensen tussen de 18 en 27 jaar...
Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!
Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!
Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !
Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!