web analytics

Oost-Europese daklozen krijgen geen opvang, vaak ten onrechte

Oost-Europese daklozen krijgen geen opvang, vaak ten onrechte
Migranten uit Oost-Europese landen zijn de grootste groep daklozen in Nederland. Ze krijgen vaak te horen dat ze geen recht op opvang hebben. Maar sommigen hebben wel degelijk recht op opvang. Dit besef begint nu langzaam door te dringen bij gemeentelijke instanties.

Er zijn naar schatting op dit moment 6000 daklozen in Nederland. In de grote steden komt tussen de 60 tot 80 procent uit Oost-Europa. ‘Dan heb je het over de echte buitenslapers’, zegt Dion Kramer.

Kramer is universitair docent in Transnational Legal Studies aan de Universiteit Amsterdam. In zijn onderzoek richt hij zich onder andere op gedetacheerde werknemers en dakloosheid binnen de Europese Unie. Veel van de dakloze Oost-Europeanen zijn arbeidsmigranten. Ze zijn naar Nederland gekomen via uitzendbureaus, raakten hun baan kwijt en daarna ook hun huisvesting.

Het probleem bestaat al jaren. Eigenlijk is het aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om te beslissen of een persoon sociale rechten heeft opgebouwd, maar het is de gemeente die verantwoordelijk is voor de daklozenopvang. Hierdoor kloppen dakloze Oost-Europeanen aan bij gemeentelijke instanties, maar die verzuimen vaak de zaak verder te onderzoeken, vertelt Kramer. ‘Ze worden al snel tot een en dezelfde categorie gerekend, een categorie die geen recht heeft op opvang.’ Tot voor kort.

Lees het volledige artikel op de website van dekanttekening.nl:

Oost-Europese daklozen krijgen geen opvang, vaak ten onrechte

Advertisement

Straatwijzer online

Agenda

Wekelijkse nieuwsupdates

Share This