Er zijn nog altijd teveel incidenten waarbij personen met verward gedrag een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving. De Onderzoeksraad voor Veiligheid start daarom een opvolgingsonderzoek. “We worden er dagelijks mee geconfronteerd.”

In 2019 deed de OVV ook onderzoek naar de veiligheid en hulp voor deze groep patiënten en hun omgeving. Conclusie was dat de veiligheid voor de patiënten zelf en hun omgeving ‘onvoldoende geborgd’ was in het zorgsysteem.

Dagelijks geconfronteerd met incidenten

Het zou teveel tijd kosten om iemand de juiste hulp te geven. Patiënten zijn afhankelijk van organisaties die niet als ‘vanzelfsprekend samenwerken’. Er zou bovendien onvoldoende zicht zijn op de veiligheidsrisico’s. Sindsdien zijn er verbeteringen ingezet. “Maar naar onze smaak te weinig”, zegt voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Chris Van Dam.

“We worden dagelijks geconfronteerd met mensen die onder invloed van een psychisch probleem voor zichzelf en voor anderen een groot gevaar zijn. Je ziet iedere week dit soort voorbeelden in de krant staan.” Ook de politie is er druk mee. Als open samenleving zullen we altijd geconfronteerd worden met incidenten, benadrukt Van Dam. “Maar wij vinden dat het te vaak voorkomt en de beleidsmaatregelen niet adequaat opgevolgd zijn.”

Lees het volledige artikel op de website van eenvandaag.avrotros.nl:

Te vaak incidenten met verwarde mensen, Onderzoeksraad voor Veiligheid start opvolgonderzoek

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!