Beeld ter illustratie gemaakt door Kim van de Wetering voor het Straat Consulaat.

Vorig jaar moesten zo’n 300 arbeidsmigranten in Tilburg op straat leven. Zij worden door gemeente geweerd bij de daklozenopvang, omdat ze niet voldoen aan landelijke eisen. Maar daar komt binnenkort verandering in.

De afgelopen maand heeft de pop-up redactie van Pointer (KRO-NCRV) samen met lokale journalisten onderzoek gedaan naar kwesties die spelen in de regio. Een van die kwesties is de problematiek rondom arbeidsmigranten in Tilburg. Er leven naar schatting zo’n 10.000 arbeidsmigranten in de stad. In de laatste live-uitzending van Pointer, stond de situatie van dakloze arbeidsmigranten in Tilburg centraal. Gemeenten hanteren nu de regel dat een arbeidsmigrant aantoonbaar vijf jaar in Nederland moet hebben gewoond en gewerkt, voordat zij recht hebben op opvang.

Carina Kruijsen, bestuurder bij daklozenopvang Traverse, legt uit dat zij deze groep mensen wel graag wil faciliteren, maar dat er landelijke afspraken zijn gemaakt waardoor zij niet toegelaten kunnen worden tot de reguliere opvang. “We hebben een hele opdracht binnen de gemeente om veel dakloze mensen te helpen”, vertelt Kruijsen. “Bij arbeidsmigranten moeten we nu ‘nee’ zeggen. Maar binnen de mogelijkheden die we hebben, zoeken wij wel ruimte op om mensen toch te helpen.”

Lees het volledige artikel op de website van omroeptilburg.nl:

Tilburg - Dakloze arbeidsmigranten niet welkom bij de opvang, gemeente zoekt naar oplossing

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!