Vijf jaar lang volgde onderzoeker Nienke Boesveldt van de Universiteit van Amsterdam een groep van 69 Utrechtse (ex-)dak- en thuislozen. Ze onderzocht hoe de Utrechtse daklozen aanpak werkte. Hoe zijn de Utrechters in deze situatie beland? Waar lopen ze tegenaan? Hoe kunnen ze beter geholpen worden?

Boesveldt en haar team zagen veel positieve ontwikkelingen. Maar er overleden ook vijf mensen tijdens het onderzoek. Met name één sterfgeval springt sprong Boesveldt in het oog. “Deze man, we hebben hem in het onderzoek het pseudoniem Garry gegeven, leefde lang op straat. Hij sprak de taal niet en had diabetes, bleek uit een medische controle toen hij in beschermd wonen terechtkwam. Hij lag twee dagen dood in zijn eigen huis toen hij gevonden werd, hij was niet op komen dagen bij de huisarts.”

Boesveldt bracht de laatste weken van Garry in kaart. “Als doodsoorzaak werd een maagbloeding gegeven, dat strookte niet met zijn ziektebeeld, zei onze arts. Hij bleek zijn medicatie niet goed te nemen, at niet goed. Bij zijn dagbesteding gaf hij aan last van klachten te hebben. Wat is er met dat signaal gebeurd? Je kan samen met hem de huisarts bellen, iemand had met hem mee kunnen gaan. Hij vergat veel, kwam afspraken niet altijd na. Dat kwam mogelijk omdat het wat minder met hem ging.”

Lees het volledige artikel op de website van rtvutrecht.nl: 

Utrechtse daklozen 5 jaar gevolgd door onderzoeker: 'Er zijn gevallen dat het goed is gekomen'

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!