Beeld: Dr. Michelle van Tongerloo, huisarts & straatarts.

Dakloosheid is niet alleen een mensonterend probleem, het is ook een dúúr probleem. Terwijl studie na studie laat zien dat je met investeren in simpele dingen – veilige opvang, geschikte woonruimte – juist geld bespaart. En zo heel wat levens beter maakt.

Zaterdagnacht op de huisartsenpost. Ik wil net naar huis gaan als ik bij een patiënt word geroepen.

Mijn collega wijst naar de wond, vol pus en vuil, op de hand van een patiënt die aan de balie staat. ‘Gisteren ingestuurd naar de eerste hulp’, zegt hij, ‘maar daar geweigerd omdat hij onverzekerd is.’

Snel neem ik de patiënt in me op.

Vuile vingers, versleten broek en schoenen met gaten. Graatmager met scherpe gelaatstrekken. Hij stuitert aan de balie.

Dakloos, denk ik direct. Crack, denk ik erna.

Ik wenk hem mee mijn kamer in. Felipe, zoals ik hem zal noemen, vertelt me dat hij gisteren na binnenkomst in het ziekenhuis direct door bewakers naar buiten is geëscorteerd. Op zijn wond kreeg hij één zinloze hechtpleister, die de wond niet dichtmaakt, noch ondersteunt. ‘Heb je alsjeblieft iets te eten voor me?’ vraagt hij, terwijl ik hem help uitkleden. ‘Ik heb zo’n honger.’

Terwijl ik hem onderzoek, propt hij met zijn vuile vingers een chocoladecroissant naar binnen. Dan pas krijg ik door hoe ernstig ziek hij is. Hij heeft koorts en ademt snel. Verspreid over zijn lichaam zijn diverse etterende wonden. De nare wond op zijn hand is geïnfecteerd: vanuit daar is zijn huid rood en warm, in een verspreidingspatroon dat zijn vaten volgt, tot het weer samenkomt bij een aantal bulten onder zijn oksel.

Mijn conclusie: bloedvergiftiging. Dus bel ik het ziekenhuis, net als mijn collega gisteren.

‘Ah, nee hè? Wéér een dakloze!’

Lees het volledige artikel op de website van de correspondent:

Dakloosheid kost heel veel geld – en dat is helemaal niet nodig

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !

Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!