Veel partijen hebben de handen ineen geslagen en gezamenlijk met VWS, BZK, SZW en in afstemming met de VNG een breed plan van aanpak opgesteld, zoals aangekondigd in brieven aan uw Kamer.
Met Een (t)huis, een toekomst beoogt het kabinet gemeenten en andere betrokken partijen extra te ondersteunen op het gebied van preventie, vernieuwing van de opvang en wonen met begeleiding.
Dit plan vormt een aanvulling op de reeds lopende trajecten in het kader van de Meerjarenagenda beschermd wonen en maatschappelijke opvang en het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren 2019 – 2021. Maar ook op bijvoorbeeld de maatregelen uit het Hoofdlijnenakkoord ggz, waarbij extra middelen voor gemeenten beschikbaar zijn gesteld, omdat met de ambulantisering van de GGZ een steeds groter beroep wordt gedaan op gemeenten om kwetsbare mensen op een goede manier in de thuisomgeving te helpen.
Naast het terugdringen van dak- en thuisloosheid is één van de centrale doelstellingen van dit plan om, uiterlijk eind 2021, 10.000 extra woonplekken met passende begeleiding te realiseren voor dak- en thuisloze mensen, bijvoorbeeld door middel van Housing First.
Het kabinet stelt tot en met 2021 een extra financiële impuls van 200 mln. euro ter beschikking aan gemeenten voor de uitvoering van regionale plannen van aanpak, gericht op het terugdringen van dak- en thuisloosheid.
Deze brief is als volgt opgebouwd en gaat in op:
1. de analyse van het probleem van dak- en thuisloosheid;
2. de ambitie van het brede plan van aanpak;
3. de aanpak en doelstellingen;
4. de huisvestingsstrategie;
5. het ondersteuningsaanbod;
6. (omgang met) relevante wet- en regelgeving;
7. monitoring;
8. een maatschappelijk kosten- en batenanalyse;
9. financiën.
Download en lees de brief in een Word document via de onderstaande link:
Brief Paul Blokhuis
Foto: Paul Blokhuis, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door Arenda Oomen.