In Nederland heeft Carola Schouten, de eerste minister belast met het armoedebeleid, te maken met groeiende kritiek van deskundigen. Ondanks haar inzet lijken de armoedecijfers maar niet te dalen. Volgend jaar zou het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, zelfs kunnen stijgen tot één miljoen. Onlangs waarschuwde het Centraal Planbureau (CPB) dat zonder nieuwe maatregelen de armoede in het land verder zal toenemen. Dit roept de vraag op of Schoutens beleidsmaatregelen daadwerkelijk effect sorteren.

Mariëtte Lusse, lector kinderarmoede aan de Hogeschool Rotterdam, prijst Schouten voor haar inspanningen om het gesprek over armoede positiever te maken en enkele verbeteringen in de bijstand. Maar volgens Lusse zijn tijdelijke maatregelen niet genoeg en is er behoefte aan diepgaande veranderingen.

Clara Sies, medeoprichter van de allereerste voedselbank in Nederland, betreurt het dat mensen steeds meer afhankelijk worden van gratis boodschappen. Ze benadrukt het gebrek aan vertrouwen in overheidsinstanties en noemt het huidige beleid “oppervlakkig”. Sies pleit voor structurele veranderingen in het systeem.

Esmah Lahlah, wethouder Bestaanszekerheid in Tilburg, uit haar frustratie over de trage respons van Schouten op de groeiende armoedeproblematiek. Ze benadrukt dat tijdelijke maatregelen op lange termijn geen oplossing bieden voor het toenemende aantal mensen in financiële moeilijkheden. Lahlah hoopt op plannen die zorgen voor langetermijn bestaanszekerheid voor iedereen en pleit voor voortzetting van het ministerie voor Armoedebeleid in het volgende kabinet.

Lees het volledige artikel op de website van eenvandaag.avrotros.nl:

Experts kritisch over beleid van eerste armoedeminister Carola Schouten: 'Het is pappen en nathouden'

Bij de foto: Carola Schouten,  Minister van armoede. Foto: Martijn Beekman.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!