Huisuitzettingen vanwege schulden zijn schadelijk, duur en nutteloos. Veel jeugdproblemen zijn ernaar te herleiden. Daarom diende Kamerlid René Peters (CDA) daar vandaag een motie tegen in. Op naar nul uithuiszettingen, wil hij.
Een mens heeft eten en drinken nodig. En een dak boven zijn hoofd. Er zijn veel definities van een menswaardig bestaan. Maar één ding is duidelijk. Zonder eigen plek, een veilige omgeving, gaat het niet.
Een huis biedt veiligheid en geborgenheid
Een woning is meer dan beschutting tegen regen en wind. Het is een thuis, biedt veiligheid en geborgenheid. Wie door betalingsproblemen zijn woning verliest, verliest een deel van zichzelf. Dat is schadelijk. Dat is duur. Dat is nutteloos. En dat is in bijna alle gevallen te voorkomen. Op naar nul uithuiszettingen dus. Wanneer iemand zich meldt bij bijvoorbeeld een wijkteam, is de kans groot dat hij meer dan een probleem heeft. Niet altijd natuurlijk. Maar vaak spelen er ook zaken rondom werk, inkomen, gezondheid en wonen. Sterker nog. Het lijkt me zeer waarschijnlijk dat een behoorlijk deel van de problemen waarmee onze jeugd kampt, rechtstreeks te herleiden zijn tot problemen op het gebied van bestaanszekerheid. Met andere woorden: als de absolute basis niet op orde is, ontstaan er ook andere problemen.
Lees het complete artikel via de onderstaande link:
Op naar nul uithuiszettingen
Motie van het lid Peters over een actieplan om uithuiszettingen te voorkomen
René Peters is Tweede-Kamerlid van het CDA diende op 4 december 2018 tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid een motie in tegen huisuitzettingen. De motie is aangenomen en nu ligt er een heldere opdracht voor staatssecretaris Van Ark en minister De Jonge. Een actieplan voor nul uithuiszettingen. Dat kan en dat moet.
Motie van het lid Peters c.s. over maatwerk bij de toepassing van de kostendelersnorm
Ook werd zijn motie om gemeenten te laten weten dat zij maatwerk mogen inzetten bij het toepassen van de kostendelersnorm om dakloosheid bij jongeren te voorkomen aangenomen. AANGENOMEN!