Onbetaalbare schulden zijn niet alleen een nijpend individueel, maar ook een groot maatschappelijk probleem dat jaarlijks miljarden kost. Daarom moet het Rijk ervoor zorgen dat de schuldenketen beter werkt.

Als we alles meteen zouden moeten afrekenen, dan zou de economie een stuk stroever draaien. Het kunnen aangaan van schulden heeft dus economische voordelen. Maar er is ook een maatschappelijke keerzijde: kleine schulden worden door hoge invorderingskosten snel groot en mensen hebben vaak meerdere schulden. Schulden worden problematisch als mensen structureel te weinig inkomsten hebben of te veel uitgeven, maar ook door onvoorziene gebeurtenissen, zoals scheiding en ziekte.

De kans dat mensen hun schulden nog kunnen aflossen neemt gaandeweg af. Schulden gaan hun leven bepalen. Daartegenover maken schuldeisers en incassopartijen steeds meer kosten. Ze zien uiteindelijk vaak weinig terug van hun oorspronkelijke vordering. Zo ontstaat een verlies-verliessituatie, die gepaard gaat met hoge kosten voor de samenleving.

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant:

Opinie: Kabinet-Schoof moet aan de slag met schuldenaanpak, dat verdient zichzelf terug

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!