Statement: voorkom jongeren dakloosheid
Het kan toch niet waar zijn? Uit de meest recente Ethos-Light tellingen blijkt dat 1 op de 5 dakloze mensen tussen de 18 en 27 jaar is. En het wordt nog erger: tel je ook de jongeren onder de 18 mee, dan gaat het om maar liefst 40% van alle dakloze mensen.
We kunnen en mogen niet toestaan dat jongeren in ons land dakloos worden en vast blijven zitten in zo’n uitzichtloze situatie. Hier moeten we nu samen iets aan doen.
Laten we heel duidelijk zijn: dakloosheid is de ergste schending van het recht op huisvesting. Het recht op wonen staat nota bene in onze grondwet, maar wat hebben jongeren daaraan als ze op straat staan? Zonder een eigen thuis kun je simpelweg niet meedoen in de maatschappij. Voor jongeren zijn de gevolgen van dakloosheid verschrikkelijk: hun gezondheid gaat achteruit, hun mentale welzijn lijdt eronder en toekomstdromen vervliegen. Als je dit als jongere meemaakt, is de kans groot dat je later weer in dezelfde situatie belandt. Die cirkel moeten we doorbreken! Jongeren hebben een veilig, permanent dak boven hun hoofd nodig. Dat is de basis om hun leven weer op te bouwen en écht mee te kunnen doen in de samenleving.
Jongerendakloosheid is niet normaal
Het is niet normaal dat 40% van de dakloze mensen jonger is dan 28 jaar. Het is niet normaal dat jongeren soms langer dan 1,5 jaar in de noodopvang verblijven. Het is niet normaal dat jongeren geen toegang hebben tot betaalbare huisvesting. Het is niet normaal dat ze buitengesloten worden, zich minderwaardig voelen in de maatschappij en daardoor hun leven niet kunnen opbouwen zoals ze dat willen.
Helaas is dit wél de realiteit van heel veel jongeren in Den Haag. Daarom pleiten wij voor urgente actie en aandacht voor jongeren.
Oproep aan de gemeente Den Haag
In het beleidskader Den Haag Geeft Thuis sluit de gemeente Den Haag zich aan bij de ambitie van de Nederlandse overheid om dakloosheid in 2030 uit te bannen. De gemeente zegt in datzelfde beleidskader dat jongeren ‘prioriteit krijgen bij alle activiteiten’.
Echter, twee jaar na de totstandkoming van het beleidskader zien we dat er nauwelijks prioriteit wordt gegeven aan de groep (dreigend) dakloze jongeren in Den Haag én aan het voorkomen van dakloosheid. Zoals de jongeren zelf zeggen: ‘stop met praten en ga eens aan de slag!’
Daarom doen wij een dringende oproep aan Martijn Balster (wethouder Volkshuisvesting), Mariëlle Vavier (wethouder Armoede en Zorg) en Hilbert Bredemeijer (wethouder Onderwijs en Jeugd): neem nú maatregelen om jongerendakloosheid te voorkomen!
Onze oproep omvat drie belangrijke acties:
- Zet in op vroegsignalering: het is cruciaal om vroegtijdig signalen van (dreigende) dakloosheid op te vangen, bijvoorbeeld via scholen. Internationale voorbeelden tonen aan dat vroegsignalering, gecombineerd met gerichte interventies voor geïdentificeerde risicogroepen en risicofactoren, dakloosheid onder jongeren kan voorkomen.
- Zorg voor voldoende, betaalbare woonplekken voor alle jongeren: hoewel het beleidskader aandacht besteedt aan dakloze jongeren in de maatschappelijke opvang, zijn er geen concrete plannen voor betaalbare huisvesting voor de bredere groep (dreigend) dakloze jongeren in Den Haag. Er zijn concrete doelstellingen en middelen nodig om betaalbare huisvesting voor alle jongeren daadwerkelijk te realiseren, ook als ze niet studeren.
- Versterk de financiële bestaanszekerheid van jongeren: onderzoek van NIBUD laat zien dat de inkomenspositie van jongeren in Nederland zeer zorgwekkend is en zij structureel maandelijks geld tekortkomen. Versoepel de voorwaarden voor regelingen en toeslagen en zorg dat alle jongeren weten en krijgen waar ze recht op hebben. Zet in op duurzaam werk en goede, laagdrempelige schuldhulpverlening. Laten we samen met de gemeente optrekken om bij het Rijk te pleiten voor het verlagen van de huurtoeslaggrens en het verhogen van het minimumloon en uitkering voor jongeren. Zodat jongeren daadwerkelijk rond kunnen komen.
Onderteken onze oproep en help jongerendakloosheid te stoppen!
Dit statement wordt ondertekend door:
Achterban Jongeren
Bond Precaire Woonvormen
Bond Precaire Woonvormen Den Haag
COC Haaglanden
Dakloosheid Voorbij!
Expex
Geerlings & Benard
Haagse Straatdokters
Het loket voor jonge moeders
iHub
Ipse de Bruggen
Jeugdombudsman Den Haag
JIP Haaglanden
JIT
JIT Wonen
JONG doet mee!
Kansfonds
Kinder- en Jongerenrechtswinkel
Love Your Mind
Maatwerkarrangementen
New Life Living BV
OPstap Mara
Pherenike
ROC Mondriaan
Rode Kruis Haaglanden
SamenThuis2030
School2Care
SHOP Den Haag
Stichting HouseMartin
Stichting JESS
Stichting Okia
Stichting Queer Mind
Straat Consulaat
Woonbond
Woonopstand