Foto: Straat Consulaat
Goeden morgen burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden. Ter gelegenheid van de begrotingsbehandeling, willen we jullie graag het volgende meegeven.
Wat betekent thuis voor jou?….. Hou dat in gedachten terwijl u naar mij luistert. Thuis voor mij is de plek waar ik 32 hamsters kan houden….. en voor Jeffrey is thuis de plek waar alles recht staat…. Voor Vaish is thuis als ze buiten is….. en voor Chanel is thuis de plek waar ze niet over haar schouder hoeft te kijken en Richard is thuis als hij met sigaret naar de toilet kan lopen
Ik ben Fatima vrijwilliger bij het Straat Consulaat, platform Achterban jongeren. Op mijn 13e werd ik uit huis geplaatst en zit ik in een situatie waarbij een thuis tijdelijk is….., waarbij ik verblijf in woonvoorzieningen.. en zorg ik ervoor dat ik altijd vuilniszakken heb om te verhuizen……. De onzekerheid dat je niet weet waar je hierna gaat wonen is vreselijk……. Maar als na je 18e de jeugdzorg stopt, is er niemand meer verantwoordelijk voor je…… en die onzekerheid is nog veel erger! Uit wanhoop maak je gekke sprongen; je huurt een te dure woning……, gaat in op aanbod om snel geld te verdienen.., maakt snel vrienden waar je kan slapen…… en ja……. als je dan toch tekenbevoegd bent….., dan kunnen we wel een abonnementje afsluiten. Wat ik wil….. is een woonplek die niet tijdelijks is..… en één traject en één begeleider!
Op 6 juni 2018 deden de Achterban jongeren mee aan de Conferentie “de basis op orde”. Met als uitkomst Lef hebben…., samenwerken.. en door de vingers kijken….. Tijdens deze bijeenkomst hadden de jongeren een baksteen bij zich, die symbool staat voor de last die we dagelijks met ons meedragen. Tijdens de bijeenkomst heb ik de baksteen uitgereikt aan hoogleraar Derk Loorbach.
Staatssecretaris Blokhuis die deze dag samen met koningin Maxima een manifest in ontvangst nam, beloofde met een aantal jongeren nog eens door te praten over een oplossing. Op 8 oktober luisterde hij naar 20 ervaringsverhalen van jongeren uit het hele land. Tijdens deze bijeenkomst heb ik ook hem de zwerfsteen uitgereikt…, met de vraag de steen een week met zich mee te dragen. Zijn boodschap; We zijn het aan ons stand verplicht… om af te rekenen met de problemen van deze jongeren…
Beste wethouder Parbhudayal…., samen met de platforms uit de vier grote steden, bieden we de zwerfsteen aan in ons eigen stad, met de vraag deze een week bij u te dragen….., en er over te twitteren onder #zwerfsteen en na een week door te geven aan uw collega… Graag overhandig ik u de zwerfsteen.