In twee jaar tijd wist Den Haag voor honderden daklozen uit de stad onderdak te vinden. Alleen niet in Den Haag zelf, maar naar gemeenten ver buiten de stad. Die gemeenten worden daarover niet ingelicht, tot grote woede van de gemeenten en hun inwoners. Zo ook Den Bosch, dat van mening is dat Den Haag zijn problemen “over de schutting” gooit.
De Bossche wethouder van Wonen Pieter Paul Slikker (PvdA) was onaangenaam verrast door eerdere berichtgeving over de Haagse daklozenaanpak in het AD. Hij belde met collega’s in Den Haag die de aanpak beaamden: “Toen het werd bevestigd, heb ik duidelijk gemaakt dat we hier niet van gediend zijn. Dit is echt schandalig. Den Haag gooit het probleem bij andere gemeenten over de schutting, zo gaan we toch niet met elkaar om? Dat is toch geen beleid?”
Lees het complete artikel op de website van BNNVara.nl:
Den Haag dumpt daklozen in andere gemeenten: 'Egoïstisch en asociaal'
Op Linkedin gaf Marlies Filbri, Directeur Straat Consulaat een reactie op de berichtgeving over dit onderwerp:
Wow, we blijven schrikken van de manier waarop er wordt gesproken over dakloze mensen. De uitspraken van SP Tweede Kamerlid Maarten Hijink spreken boekdelen: ‘We willen van ZE af, Den Haag duwt HUN DAKLOZEN weg.’ ‘Ik zou als ontvangende gemeente niet blij zijn’.
Kan er ook wat respectvoller gesproken worden over een groep mensen in Nederland die steeds groter wordt en steeds diverser wordt als gevolg van politieke keuzes en beleid. Dakloosheid is een maatschappelijk woonprobleem en geen persoonlijk zorgprobleem. Er wordt in dit artikel weer stuitend snel per definitie vanuit gegaan dat dakloze mensen een last zijn, hulpbehoevend en jarenlang een beroep doen op zorg en opvang. Er zijn ongetwijfeld mogelijkheden voor verbetering in de uitvoering maar is het werkelijk nodig om in de politiek en bestuur op deze manier over mensen zonder huis te spreken alsof het paria’s zijn? Laten we vooral kijken hoe we met elkaar een oplossing vinden voor het gebrek aan betaalbare huisvesting en ook de kansen zien die dit project aan dakloze mensen geeft om weer z.s.m. een eigen plek te hebben en weer te kunnen meedraaien in de samenleving.
Graag deel ik dit positieve verhaal van onze voormalig dakloze vrijwilligers die met hulp van de gemeente Den Haag naar Gouderak konden verhuizen en daar nu werken als chauffeur en in de thuiszorg.
Van kelderbox naar krimpgemeente: Het verhaal van de zoektocht naar een huis voor onze vrijwilligers Raymond en Laura
Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!
Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!
Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !
Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!