Haagse toekomstvisie op wonen mist stevige aanpak van dakloosheid

Om het schreeuwend woningtekort en andere woonproblemen aan te kunnen pakken, heeft de gemeente Den Haag in samenspraak met woningzoekenden, woningcorporaties en betrokken partijen de Woonvisie 2040 ontwikkeld. Deze visie bevat ook concrete maatregelen voor de komende vijf jaar. Straat Consulaat heeft met een zienswijze gereageerd op deze Woonvisie.

Ambitieuze woonvisie, maar dakloosheid blijft onderbelicht

De Woonvisie toont op het eerste gezicht veelbelovende intenties. Passende huisvesting voor aandachtsgroepen (waaronder dakloze mensen) is zelfs één van de vier speerpunten. Maar in de nota beperkt de aanpak van dakloosheid zich tot het voorkomen van huisuitzettingen. Voor verdere maatregelen wordt verwezen naar een nog op te stellen Woonzorgvisie. Dit miskent het fundamentele feit dat dakloosheid in de eerste plaats een woonprobleem is. Zonder concrete en uitgebreide maatregelen is het onrealistisch te verwachten dat de ambitie van de gemeente om dakloosheid voor 2030 uit te bannen, wordt waargemaakt.

Urgentie vraagt om meer dan voorzichtig beleid

De aanpak van dakloosheid vereist meer acties dan wat de Woonvisie biedt. Er is een dringende noodzaak voor extra betaalbare woningen, een efficiënter gebruik van de bestaande woningvoorraad, het ombouwen van opvanglocaties naar permanente woonruimtes en het uitbreiden van het aantal convenantwoningen. Daarnaast moeten initiatieven zoals Housing First en samenwerkingen met regiogemeenten worden versterkt.

De situatie is urgent: opvangvoorzieningen zitten overvol, het aantal buitenslapers stijgt, en gezinnen met kinderen worden steeds vaker in hotels ondergebracht. Jongeren hebben steeds meer moeite om een woning te vinden, en de uitstroom uit opvanglocaties stagneert, wat resulteert in langdurige, uitzichtloze situaties. De maatschappelijke lasten zijn groot, niet alleen financieel, maar ook in de vorm van overlast en het zich afkeren van de overheid.

Gebrek aan regie: Haagse bouwambities worden niet concreet

Hoewel de gemeente sinds 2021 streeft naar de bouw van 4.000 woningen per jaar, waarvan 30% sociaal, blijven de gerealiseerde aantallen ver achter bij de doelstellingen. Hierdoor neemt dakloosheid alleen maar verder toe. De Woonvisie biedt geen duidelijke strategie om deze bouwambities daadwerkelijk te realiseren en om de regie op de volkshuisvesting terug te krijgen.

Wat ontbreekt zijn radicale stappen, zoals het voeren van actief grondbeleid met behulp van wettelijke instrumenten zoals de Wet Voorkeursrecht Gemeenten, de Onteigeningswet en een Leegstandsverordening. Ook de aankoop van leegstaand vastgoed en particuliere woningen voor sociale woningbouw zou moeten worden overwogen in samenwerking met woningcorporaties en particuliere investeerders.

Belemmerende stigma’s in de Haagse Woonvisie

De huidige Woonvisie is bovendien doorspekt met stigma’s en vooroordelen ten aanzien van huisvesting voor dakloze mensen en andere kwetsbare groepen. De nota koppelt deze huisvesting onterecht aan mogelijke overlast en veiligheid, zonder dit te onderbouwen met feiten. Onderzoek toont juist aan dat deze groepen geen grotere impact hebben op de omgeving dan reguliere huurders. Het in stand houden van dergelijke misverstanden bemoeilijkt de oplossing van het probleem alleen maar.

Noodzaak voor radicale acties en concrete oplossingen

Concluderend: de Haagse Woonvisie 2040 biedt weliswaar een raamwerk voor de toekomst, maar schiet ernstig tekort in de aanpak van dakloosheid. Zonder gedurfde en concrete maatregelen blijft de visie slechts een verzameling goede intenties, die het woningprobleem niet wezenlijk zal oplossen.

Bekijk hier de zienswijze van Straat Consulaat op de Ontwerp Woonvisie 2040. 

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !

Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!