In Den Haag staan duizenden panden langdurig leeg, terwijl het aantal dakloze mensen blijft stijgen. Dit onrecht willen we bij Straat Consulaat niet langer accepteren. Daarom hebben we de “Geef Den Haag een Thuis Award” gelanceerd, waarin we aandacht vragen voor de meest opvallende leegstaande panden in onze stad. Met deze campagne hopen we meer bewustwording te creëren en oplossingen te stimuleren voor de schrijnende wooncrisis.
Tot nu hebben we al een indrukwekkend aantal stemmen verzameld. In dit artikel belichten we één van de vijf genomineerde panden: het verhaal van het Belastingkantoor bij Hollands Spoor.
Stem hier op jouw favoriete pand en help ons de leegstand om te zetten in huisvesting voor dakloze mensen.
Leegstand aan het spoor: de lange weg naar herontwikkeling
Je komt met de trein aan op station Hollands Spoor en het eerste wat je ziet als je het station uit loopt is een kolossaal kantoorpand dat al 16 jaar leeg staat. Deze steen des aanstoots voor de stad, maar ook voor de Stationsbuurt, zorgt al jaren voor ergernis. Plannen om het pand van 12.000 m2 te herontwikkelen zijn er wel, maar komen maar niet van de grond.
De belastingdienst nam het toen nieuwe gebouw in 1978 in gebruik, nadat er vanaf 1927 een hotel (Hotel Terminus) was gevestigd. In 2008 vertrok de Belastingdienst en stond het pand leeg. Op de begane grond is wel een Albert Heijn gekomen en een paar horecazaken. Maar de acht verdiepingen erboven blijven leeg.
Om uit deze patstelling te komen, maakte de gemeente eind 2015 bekend gebruik te gaan maken van de Wet Voorkeursrecht Gemeente. Dat betekent dat als het pand tegenover station Hollands Spoor zou worden verkocht, Den Haag het eerste recht had om het te kopen. Dat is een zwaar middel, maar het was nodig om speculatie tegen te gaan en ontwikkeling te stimuleren. En het leek te werken want ontwikkelaar FRED Developers kwam in 2017 met een plan voor 66 middeldure huurappartementen en een hotel met 199 kamers.
De verkoop van het pand voor €58 miljoen aan een vastgoedbelegger liep echter spaak. Eigenaar was op dat moment Dutch Company Vermeer, een vennootschap te traceren tot in Gibraltar. Het is slager Sjan van Ettekoven (SVE Group) die eind 2020 voor ruim €18 miljoen de Haagse stenen oppikt. Verkoper is een op de Kaaimaneilanden geregistreerde club.
Vervolgens werd het plan gewijzigd in 452 studentenstudio’s. Maar ook dat is weer van de baan. Het meest recente plan is nu om er 255 koopwoningen te bouwen, maar daar is nog geen vergunning voor aangevraagd. Het project heet Corner Lofts en dat zou er volgens de website dan zo uit komen te zien:
Verkoopinformatie is te verkrijgen bij verkoopmakelaar Spring Real Estate Den Haag. Verder is informatie te vinden op de website van vastgoedontwikkelaar SVE Group. Of dit plan nu wel lukt moeten we afwachten.
Bronvermelding
Alle informatie die we delen in bovenstaand artikel hebben we verkregen dankzij raadpleging van openbare informatie.
Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!
Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!
Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !
Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!