“Ik heb geen slaapcoach nodig, ik heb een woonplek nodig”
Nancy is 23 jaar en wil aan haar leven beginnen. Maar zonder thuis lukt dat niet. Haar verhaal laat zien hoe jonge mensen tussen wal en schip vallen als we niet op tijd ingrijpen.
Een jeugd zonder stabiliteit
Van jongs af aan heeft Nancy in een onveilige, instabiele thuissituatie gezeten. Al op de basisschool was bekend dat er problemen waren. Maar niemand greep echt in. Geen volwassene, instantie of netwerk die de nodige hulp bood. Op de middelbare school stapelden de problemen zich op. Nancy was niet gelukkig, kon zich niet concentreren en thuis was de situatie onhoudbaar.
Van kwaad tot erger
Door haar thuissituatie en de depressieve gevoelens die daarbij kwamen, raakte Nancy verslaafd. De gevolgen waren desastreus: schulden, vroegtijdig schoolverlaten, misbruik en uiteindelijk dakloosheid.
“Een typisch kastje naar de muur verhaal” “Meerdere keren heb ik bij instanties aangeklopt voor hulp,” vertelt Nancy. “Ik werd weggestuurd omdat ze niks met mij konden of ik werd doorverwezen naar een andere organisatie. Ik ben het vertrouwen toen wel verloren en dacht dat ik het dan maar zelf moest oplossen. Dat ging natuurlijk niet. Ik was verslaafd, had stress en kon geen realistische keuzes maken. Ik maakte keuzes die me alleen maar verder de shit in hielpen.”
Een nieuwe start?
Na een periode in de maatschappelijke opvang werkte Nancy aan haar verslaving. Ze kickte af en is nu clean. Ondanks de trauma’s die nog dagelijks een rol spelen, probeert ze haar leven op te bouwen. Ze doet vrijwilligerswerk, is gemotiveerd om een opleiding te starten.
“Pas met een eigen plek heb ik het gevoel dat mijn leven begint,” zegt Nancy. “Dat ik rust heb én zelf mag bepalen hoe ik wil leven.”
De cirkel van problemen
Maar een eigen plek vinden blijkt onmogelijk. De huurprijzen zijn veel te hoog en ze heeft geen netwerk dat garant kan staan. Voor een sociale huurwoning komt ze nog lang niet in aanmerking. Bij begeleid wonen locaties wordt ze keer op keer afgewezen, of als ze wel ergens voor in aanmerking komt, wordt het op het laatste moment afgeblazen.
De stress eist zijn tol. Nancy slaapt niet meer. Haar gezondheid gaat achteruit. Ze heeft minder energie voor haar vrijwilligerswerk. Fysieke en mentale klachten stapelen zich op. Door haar minimale uitkering kan ze zelfs noodzakelijke medische zorg niet betalen.
Het wordt een vicieuze cirkel: zonder rust geen gezondheid, zonder gezondheid geen energie, zonder energie geen vooruitgang. Als Nancy uiteindelijk zo ziek wordt dat ze wel medische hulp móet zoeken, is het eigenlijke probleem nog steeds niet opgelost. Ze heeft nog steeds geen thuis.
De ‘oplossing’ die haar wordt aangeboden? Een slaapcoach – een begeleider die zou helpen haar slaapritme te verbeteren.
De ‘oplossing’ die het systeem haar biedt? Een slaapcoach.
“Ik heb geen slaapcoach nodig, ik heb een woonplek nodig,” zegt Nancy. Het is tekenend voor hoe we omgaan met jongerendakloosheid: pleisters plakken in plaats van het probleem bij de wortel aanpakken.
Dit is niet normaal
Nancy’s verhaal is pijnlijk, maar niet uitzonderlijk. Het laat zien wat er gebeurt als we signalen missen, als we niet op tijd ingrijpen, als we geen echte oplossingen bieden maar alleen symptomen bestrijden. Want zonder thuis geen toekomst. En dat is toch niet normaal?
In een welvarend land als het onze kunnen en mogen we dit niet accepteren.
Daarom zijn we de campagne “Dit is toch niet normaal?!” gestart. Een initiatief van jongeren die zelf weten hoe het is om geen thuis te hebben. Met confronterende feiten maken zij zichtbaar wat er moet veranderen.
Met deze actie willen we bewustwording creëren en de aandacht vestigen op de absurditeit van dakloosheid. Lees hier meer.
*Naam en afbeelding zijn om privacyredenen aangepast.
Lees ook:
Den Haag zet grote stap in aanpak leegstand en woningnood
Den Haag zet grote stap in aanpak leegstand en woningnood Eind 2024 kwam er heel goed nieuws uit het Haagse stadhuis. Ten eerste presenteerde de gemeente een baanbrekende nota om leegstand aan te pakken. Ten tweede ging de gemeenteraad akkoord met een ambitieuze...
Gemeente Den Haag schiet tekort bij verstrekken van briefadressen: inwoners de dupe
Gemeente Den Haag schiet tekort bij verstrekken van briefadressen: inwoners de dupe Een briefadres is een fundamenteel recht en onmisbare levensbehoefte - voor iedereen. Zonder briefadres staat je leven letterlijk stil: je kunt geen legitimatie aanvragen of...
Inspraak Straat Consulaat over Woonvisie
Vandaag zal Peter Bos namens het Straat Consulaat inspreken bij de Haagse gemeenteraad over de Woonvisie. Hij benadrukt de urgentie om de woningnood aan te pakken - niet alleen door nieuwbouw, maar ook door bestaande woningen beter te benutten. De Woonvisie biedt...
Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!
Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!
Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !
Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!