Vandaag zal Peter Bos namens het Straat Consulaat inspreken bij de commissie Ruimte over de aanpak van dakloosheid in Den Haag. In deze bijdrage benadrukt hij de urgente noodzaak om dakloosheid integraal aan te pakken, met de focus op huisvesting in plaats van opvang. Ondanks eerdere toezeggingen van de gemeente, zien we in de begroting nog steeds te weinig concrete maatregelen die de wooncrisis aanpakken. Hieronder volgt de volledige inspreektekst van Peter.

Geachte leden van de commissie en college, 

Het Straat Consulaat zal bij de begrotingsbehandeling twee keer inspreken over de aanpak van dakloosheid. Vandaag bij de commissie Ruimte en op 7 november bij de commissie Samenleving.  

Dit doen we omdat we zien dat dakloosheid nog steeds niet integraal wordt aangepakt. Het beleid wordt gedomineerd door het zorgdomein binnen de gemeente, terwijl de oplossing in het woondomein zit. Dit klinkt ingewikkeld, maar het is echt super simpel. Dakloosheid is in de eerste plaats een huisvestingsprobleem, waardoor het zwaartepunt hoort te liggen bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en de wethouder Wonen. Dat de gemeente zelf heeft ingezet op de omslag van opvang naar wonen, blijkt nog niet uit de plannen in de begroting. Zo wordt zelfs extra geld uitgetrokken voor opvang en zien we nog geen enkel concreet zicht op het beschikbaar komen van betaalbare woningen. Sterker nog, in antwoord op technische vraag 98 van Hart voor Den Haag, stelt het college dat door het stijgen van de kosten voor gezinsopvang, er minder geld beschikbaar is voor het beleidskader aanpak dakloosheid. Dit schokt ons. Hoe kan het dat meer geld voor opvang ten koste gaat van de plannen voor de aanpak van dakloosheid? De grote belofte van dit beleidskader om dakloosheid op te gaan lossen wordt hierdoor een papieren tijger.  

Op vraag 164 van de SP waarom dakloosheid zo is toegenomen komt het college ook met een wereldvreemd antwoord. Hier noemt het college zaken als een scheiding, verlies van een baan of faillissement, huisuitzetting, ziekte, verslaving, arbeidsongeschiktheid of schulden. Dit antwoord van het college bevestigt alleen maar het denigrerende en volstrekt onjuiste stigma dat dakloze mensen het vooral aan zichzelf te wijten hebben. Het is namelijk echt onzin dat er nu meer faillissementen zijn of dat er ineens meer mensen zijn gaan scheiden. Het college weet kennelijk zelf niet wat de oorzaken zijn van dakloosheid. Dat is op zich al extreem zorgwekkend. Want we weten 1 ding wel heel zeker. Er hoeft niet veel mis te gaan in het leven of je bent dakloos. De oorzaak daarvan kennen wij: het structurele gebrek aan passende betaalbare huisvesting. 

Prima dat Den Haag aan de slag gaat met de Ethostelling, maar dat dit door het college gekoppeld wordt aan het uitbreiden van de opvang (zie het antwoord op vraag 99) baart ons ook grote zorgen. De Ethostelling is een middel om dakloosheid in beeld te brengen en op te lossen, niet om nog meer opvang te realiseren. Hoe vaak moeten we het nog zeggen: Opvang is geen oplossing voor dakloosheid, huisvesting overduidelijk wel.  

Doordat huisvesting uitblijft worden steeds meer miljoenen en mensen rondgepompt in een uitzichtloos en verstopt opvangsysteem. In de begroting staat een alleszeggende illustratie en dat is de tabel op pag. 170. Daaruit blijkt dat het aantal huurwoningen van wooncorporaties sinds 2014 vrijwel gelijk is gebleven, terwijl de bevolking met 60.000 is toegenomen. 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

Dit en niets anders, heeft tot gevolg dat duizenden Hagenaars met een modaal of laag inkomen geen veilige en zekere woonplek kunnen vinden en momenteel dakloos zijn gemaakt. Deze schrijnende schending van het recht op huisvesting, deze ernstige misstand zou de allerhoogste prioriteit moeten hebben, maar helaas zien we daar weinig van terug. 

Een belangrijke grote groep dakloze mensen betreft jongeren. We willen er op wijzen dat er volstrekt niet gestuurd wordt op jongerenhuisvesting en willen de raad en de wethouder vragen hier mee aan de slag te gaan. 

Terwijl in de begroting van het Rijk wordt aangespoord om de bestaande voorraad beter te benutten, bijvoorbeeld met de experimenteerbepaling in de Omgevingswet blijft het college treuzelen met de aanpak van leegstand. Ga nu eens een keer aan de slag in plaats van steeds weer nieuwe mitsen en maren op te werpen.  

En hoe staat het met de prestatieafspraken voor 2025 met de wooncorporaties? Gaan die deze keer wel zorgen voor de broodnodige betaalbare woningen of gaan we voor het tiende achtereenvolgende jaar accepteren dat deze weer niet worden nagekomen? De begroting geeft daar geen inzicht in. 

Tenslotte. Al meer dan een jaar ligt er een evaluatie van het Koepelconvenant Huisvesting Zorgdoelgroepen met de dringende oproep om jaarlijks veel meer woningen beschikbaar te stellen o.a. voor dakloze mensen. De corporaties leveren jaarlijks 313 convenantwoningen, terwijl er een vraag is van 1.000 woningen. Dit zou geregeld worden met de corporaties. Maar we vinden helemaal niets hierover terug in de begroting.  

Voorzitter, 

Wat het Straat Consulaat betreft moet de wethouder Wonen nu echt aan de bak. Verwijzen naar weer een nieuwe nota, een Woonvisie, daarna een Woonzorgvisie en daarna weer Uitvoeringsplannen etc., we zijn er een beetje klaar mee. 

Ik zou nog heel lang door kunnen gaan. Maar in gelul kun je niet wonen, dus ik hou het hierbij. 

 

 

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !

Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!