Een paar weken geleden hebben we het gehad over het verontrustende bericht dat Holland Casino zich op jongere generaties wil richten. Steeds meer jongeren hebben een gokverslaving en bijbehorende schulden. De gevolgen hiervan zijn niet te overzien en de Staat moet hier verantwoordelijkheid voor nemen en er alles aan doen om te voorkomen dat jongeren gaan gokken.

Vorige week berichtte de NOS dat er steeds meer jongeren met schulden zijn in Nederland. Gerechtsdeurwaarders maken zich zorgen: “We zien een stijging die groot genoeg is om te zeggen, hier is wat aan de hand”. Zo heeft Flanderijn (één van de grootste gerechtsdeurwaarders van het land) op dit moment zo’n 45.0000 jongeren met betalingsachterstanden en dit aantal groeit ieder jaar.

In het kader van schulden en armoede was de Achterban Jongeren vorige week uitgenodigd voor het programma ‘Jongeren vertellen over armoede’. Dit werd georganiseerd door Schuldenlab070, Het Nationale Theater en HNTJong. We hebben gekeken naar de documentaire ‘Buy now, pay later’ en de voorstelling ‘Arm met een dure smaak’, waarin onder andere de problematiek van betaalmogelijkheden zoals Klarna bespreekbaar werden gemaakt.

Na afloop hebben we samen een mooi gesprek gevoerd over schulden en armoede. Hier werd duidelijk dat veel jongeren schulden hebben, ook bij Klarna. En dat dit stress geeft. Ook werd duidelijk dat het écht heel lastig is om te rond te komen tegenwoordig en dat er vaak niet genoeg geld is om basisbehoeften zoals eten te kopen. Ook zien we een groeiend aantal jongeren die geen betaalbare woonplek kunnen vinden en hierdoor muurvast zitten in de maatschappelijke opvang, bij vrienden op de bank of andere precaire woonvormen.

In het NOS artikel wordt benoemd dat veel jongeren geld mislopen omdat ze niet op de hoogte zijn van de regelingen waar ze gebruik van (kunnen) maken of dat ze bang zijn dat ze toeslagen terug moeten betalen.

We maken ons ernstig zorgen over de kwetsbare situatie van jongeren in Nederland en roepen het Rijk én de Gemeente Den Haag op tot actie.

De Gemeente Den Haag is al goed bezig met bijvoorbeeld Schuldenlab070, het vroegtijdig signaleren van schulden en het bieden van laagdrempelige oplossingen om (beginnende) schulden aan te pakken. Onze oplossing zou zijn dat de gemeente op korte termijn voldoende betaalbare huisvesting voor jongeren realiseert en op het gebied van financiële bestaanszekerheid: actief jongeren benadert, informeert en de toegang tot alle regelingen waar jongeren recht op hebben verbeterd.

Het Rijk kan ook een grote rol spelen in het versterken van de financiële bestaanszekerheid voor jongeren door onder andere het minimumloon en de bijstand voor jongeren te verhogen. Daarnaast zouden jongeren beter beschermd kunnen worden als consument, tegen geld lenen of uitgesteld betalen, en tegen zogeheten finfluencers die hen financieel ongunstig advies geven, zoals beleggen in cryptoactiva of complexe financiële instrumenten.

Er zijn genoeg interventies mogelijk om de inkomenspositie van jongeren te verbeteren en te voorkomen dat zij in problematische situaties zoals schulden en dakloosheid terechtkomen. Het is tijd om beleid om te zetten in actie en aandacht te hebben voor de kwetsbare positie van jongeren in Den Haag en de rest van Nederland.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !

Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!