Om met eigen ogen te kunnen zien hoe leegstand eruitziet, organiseerde de Achterban van het Straat Consulaat op 15 mei een leegstandsloop door de Haagse binnenstad. Onder leiding van gids Peter Bos liepen we langs tientallen schrijnende voorbeelden, van verkrottende panden tot onzichtbare leegstand boven winkelpanden.

De deelnemers waren politici van politieke partijen uit de Haagse gemeenteraad, lokale pers, buurtactivisten en medewerkers en vrijwilligers van het Straat Consulaat en de Achterban. Ook liep er een cameraploeg van EenVandaag mee, die een reportage maakt over de aanpak van leegstand in Nederland.

We begonnen bij twee lang leegstaande cafés in de Papestraat (The Oldtimer 30 jaar leeg en Lokaalvredebreuk 7 jaar leeg) van dezelfde eigenaar. Daarna liepen we langs verschillende vormen van leegstand in het kernwinkelgebied (Hoogstraat, De Passage, Grote Marktstraat, Spuistraat en Vlamingstraat). Niet alleen staan er tientallen winkels leeg, schrijnender is de leegstand boven de winkels. Zo staat er boven de Passage 7.000 m² woonruimte al 30 jaar leeg. We liepen ook langs twee panden die genomineerd zijn voor de leegstandsaward (het Zusterhuis in de Lange Lombardstraat en de politiepanden in de Jan Hendrikstraat).

Ook in het Oude Centrum zagen we veel leegstand. In de Boekhorststraat staan twee panden al heel lang te verpauperen, net zoals langs de Brouwersgracht.

Gids en oud-kraker Peter Bos wees ook nog op het pand Lutherse Burgwal 1, waar ooit het Brullend Breekijzer was gevestigd. Hier was in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw het kraakspreekuur gevestigd, waar je hulp kon krijgen bij het bezetten en in gebruik nemen van leegstaande panden. Sinds 2010 is kraken strafbaar en is de leegstand flink toegenomen.

Naast alle leegstandsellende was er ook aandacht voor iets positiefs. Bij het Pandercomplex kregen we uitleg van architect Peter Drijver over de transformatie van deze leegstaande meubelfabriek tot sociaal woningbouwcomplex waar momenteel meer dan 100 mensen wonen. Dankzij een kraakactie en de inzet van buurtactivisten wisten zij in de jaren ’80 de sloop te voorkomen en de politiek te overtuigen met een beter plan.

De leegstandsloop is onderdeel van de lopende campagne van het Straat Consulaat om aandacht te vragen voor de leegstand in de stad. Er is enorme woningnood, terwijl er ook lang leegstaande panden zijn die voor bewoning geschikt gemaakt kunnen worden. We hopen dan ook dat de lokale politiek snel met een stevige aanpak van de leegstand komt. Ook andere oplossingen in de bestaande voorraad bepleiten we, zoals woningdelen bevorderen, optoppen van woningen, woningen splitsen en kamerverhuur verruimen.

Op de leegstandsaward kan hier nog steeds gestemd worden.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !

Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!