Geschreven door Cliëntondersteuner Ron Staallekker
Onlangs vond in juni de presentatie plaats van het rapport “Luisteren, zien en helpen in het sociaal domein”, georganiseerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in samenwerking met Movisie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Nog altijd wordt in Nederland een aanzienlijke groep mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben, niet bereikt. Hierdoor dreigt hun situatie problematischer te worden en worden bestaande ongelijkheden tussen groepen verder vergroot. Dit zorgt ook voor toenemend wantrouwen in de overheid als geheel. Daarom onderzocht het SCP waarom gemeenten en dienstverleners niet alle inwoners bereiken die in aanmerking komen voor ondersteuning in het sociaal domein, en wat gemeenten kunnen doen om mensen beter te bereiken. Dit kwalitatieve onderzoek werd uitgevoerd in drie (anoniem gebleven) gemeenten. Het rapport van dit onderzoek werd vervolgens gepresenteerd tijdens dit symposium.
Voor dit symposium waren diverse stakeholders uitgenodigd, waaronder wethouders, raadsleden, directeuren, sociaal domein, professionals actief in het sociaal domein, en ervaringsdeskundigen.
Betrokkenheid van Straat Consulaat
Omdat wij bij Straat Consulaat veelal te maken hebben met de gevolgen van ontoereikende toegang tot het sociaal domein, vonden wij het bijzonder belangrijk om een bijdrage te leveren aan dit rapport. Wij zien namelijk direct hoe deze problemen de situatie van kwetsbare mensen verder kunnen verslechteren. Onze betrokkenheid bij het Straat Consulaat en de WMO-raad in Den Haag, waar wij actief zijn, maakte ons tot geschikte kandidaten om deel te nemen aan dit project. Onze ervaringskennis bood een waardevol cliëntperspectief op de toegang tot het sociaal domein.
Als lid van de klankbordgroep heeft Straat Consulaat actief deelgenomen aan de voorbereiding van de gesprekken met de ervaringsdeskundigen die hun verhaal deelden voor het onderzoek. Nadat deze mensen waren geïnterviewd, werd Straat Consulaat gevraagd om de inhoud van de interviews te beoordelen en te verifiëren of de weergave van hun verhalen juist was. Ook bij de conceptversie van het rapport hebben wij, vóór publicatie, inhoudelijk gereageerd.
Discussies en ontwerpvoorstellen tijdens het symposium
Tijdens het symposium had ik, als vertegenwoordiger van Straat Consulaat en ervaringsdeskundige, de rol om samen met Mark Reijnders, een van de wetenschappers achter het rapport, in gesprek te gaan met de deelnemers. Wij onderzochten hoe mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben beter bereikt kunnen worden. Er werden zes ontwerpvoorstellen gepresenteerd als discussiestarters, bedoeld om de deelnemers te inspireren en aan te zetten tot het verkennen van vernieuwende mogelijkheden. Deelnemers werden aangemoedigd hun creativiteit en expertise te gebruiken om deze voorstellen verder uit te denken en nieuwe ideeën en kansen te ontdekken. Dit leidde tot levendige discussies, waarbij ideeën en voorstellen werden vastgelegd op een groot bord met post-its, die later door het SCP verder uitgewerkt zouden worden.
Het symposium werd afgesloten met een panelgesprek, waarbij wethouders Marjolein Moorman (Amsterdam), Peter Heijkoop (Dordrecht), Cathalijne Dortmans (Helmond), en programmadirecteur Marco Pastors deelnamen. Het gesprek werd deskundig geleid door Marcel Ham.
Het rapport en de discussies tijdens het symposium vormen een belangrijke stap richting een inclusiever sociaal domein, waarin iedereen de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.
Download het rapport “Luisteren, zien en helpen in het sociaal domein” hier.
Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!
Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!
Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !
Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!